Rik klein Gotink
Fotografie van cultureel erfgoed
menu
Home Oplossingen
Ezel en Tiling Rig

Ezel en Tiling Rig

Tiling Rig

Om tiling te kunnen uitvoeren heb ik een Tiling Rig van aluminium systeemprofiel ontworpen en gebouwd. Hiermee kan de camera zeer nauwkeurig parallel aan een schilderij verplaatst worden.

Het Bosch-project (start 2011), met de vraag om alle schilderijen van Jheronimus Bosch te fotograferen in hoge resolutie, was de aanleiding om dit te gaan bouwen. Alle apparatuur voor dit project moest portable zijn en snel op te bouwen. Zo kan deze versie van de Tiling Rig in één tas van ruim een meter lang.


De Tiling Rig kan in diverse configuraties opgebouwd worden. Verticaal voor schilderijen, en als een 'portaalkraan' voor grote werken op papier, die op de vloer liggen. Ook groot textiel, zoals vlaggen en wandtapijten, kunnen zo gefotografeerd worden. Of als ‘guillotine’ voor hele hoge schilderijen.

Aan een klein aantal musea heb ik een Tiling Rig geleverd. Dit is een zwaardere uitvoering, geleverd in een flightcase van ruim 2 meter lengte.


Ezel voor doorlichtfotografie

Om efficiënt doorlichtfoto’s te kunnen maken, heb ik een speciale ezel ontworpen, opgebouwd uit aluminium systeemprofiel.

Alle gewone ezels hebben een middenzuil waarop het aandrukblok beweegt, en dat zit in de weg voor doorlicht-fotografie. Improvisaties met gewone ezels werken erg onveilig.


Mijn concept zonder middenzuil, geeft een vrij oppervlak van ca. 90 x 180 cm. Grotere schilderijen kunnen in meerdere delen worden gefotografeerd.

Voor normaal gebruik kan eenvoudig toch een middenzuil gemonteerd worden.


Webdesign: Inzpire|Webdevelopment: Exitus ICT